Gallery


Log in

I forgot my password

Statistics
We have 23 registered users
The newest registered user is swarjasso

Our users have posted a total of 105 messages in 32 subjects
Latest topics
» Terbitkan Album Kompilasi Gundalou Generation.
by badadang Sat Dec 11 2010, 04:31

» "Urgent" Minta bantuan daripada saudara saudari.
by Uchris Thu Oct 08 2009, 04:32

» PENGUMUMAN PENTING
by Uchris Wed Jul 15 2009, 05:07

» haloo suma..
by Uchris Mon May 25 2009, 03:30

» Tadau Kaamatan 2009
by Uchris Mon May 25 2009, 03:16

» Menu DSR Satellite Signal kas untuk Astro
by williborn Sat Jan 24 2009, 16:32

» DO NOT DIAL IF SOME ONE ASKS YOU TO DIAL #09 or #90
by Uchris Tue Jan 20 2009, 09:53

» Christmas 2008 n New Year 2009
by Uchris Tue Jan 20 2009, 09:50

» Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)
by melney Thu Nov 13 2008, 23:39

September 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Partners
free forum

Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

View previous topic View next topic Go down

Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Sun Nov 09 2008, 20:52

ok... mana-mana problem tentang program Audacity 1.3.3-beta (Unicode) ini... mari kita bincangkan di sini... kita sama-sama selesaikan. Ok.
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Sun Nov 09 2008, 20:53

badadang... itu link tiada masalah tu.. Mungkin masa ko download tu, ada masalah line. Saya sudah try download dan... OK. Cuba download balik...
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Sun Nov 09 2008, 21:19

Chris... sya rasa masalah volume ko tu... berpunca dari recording volume seting ko. Itu recod volume dia jangan kasi full... sebaik-baik kasi separuh saja atau kurang lagi.... sebab kita boleh edit itu wave kemudian pakai fungsi normalize dia... boleh kasi kuat kemudian. Kalau kita record pada kekuatan minima... kita boleh mengurangkan masalah "hissing" dia. Macamanapun, ada macam-macam fungsi wave editing tu di bahagian "Effect"...

Bah.. cuba try... Good Luck.
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Uchris on Sun Nov 09 2008, 21:53

melney wrote:Chris... sya rasa masalah volume ko tu... berpunca dari recording volume seting ko. Itu recod volume dia jangan kasi full... sebaik-baik kasi separuh saja atau kurang lagi.... sebab kita boleh edit itu wave kemudian pakai fungsi normalize dia... boleh kasi kuat kemudian. Kalau kita record pada kekuatan minima... kita boleh mengurangkan masalah "hissing" dia. Macamanapun, ada macam-macam fungsi wave editing tu di bahagian "Effect"...

Bah.. cuba try... Good Luck.

Melney, Saya sudah try tu Normalize dan mendapati ianya boleh menstabilkan sound music yang sudah kita record.

Saya rasa betul juga cakap ko tentang Recording Volume tu sebab saya simpan melebihi 70%. Nanti saya cuba lagi guna volume yang minima.

Laughing Laughing hujung minggu tu saya tiada sentuh tu Audacity sebab sibuk editing video. Hujung bulan ni sibuk lagi ambil video orang kahwin. Ba yang lain lain, kongsikan lah pengalaman kamu tentang Audacity ni disini.
avatar
Uchris

Number of posts : 55
Age : 53
Registration date : 2007-02-25

View user profile http://www.geocities.com/ckating/

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Uchris on Mon Nov 10 2008, 01:50

Melney, Saya ada download tu software Audacity 1.3.6 punya. macam bagus sikit dari yang 1.3.3.

Itu skype v4.0.0.168 beta tu ok ka? Future full ka?
avatar
Uchris

Number of posts : 55
Age : 53
Registration date : 2007-02-25

View user profile http://www.geocities.com/ckating/

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Mon Nov 10 2008, 01:56

bah chris.. baguslah kalau masalah tu selesai. Oh ya... kalau mo record dari computer yang sama tu.. biasanya kita guna Stereo Mix. Jadi jangan lupa mutekan mic volume dia walaupun sudah kita tick tu Stereo Mix device. Kalau tidak, akan ada bunyi hissing yang kuat pada audio yang kita rakam tu.

Kepada yang tidak dapat download program ni dari blog sia... sia bagi link di sini... ini versi yang lebih baru dari yang saya letak sebelum ni... dia lebih "user-friendly" dan ada kelebihan fungsi yang lain.... cubalah download dari sini.. AudaCity Multitrack Recording Studio V1.3.6 (terkini)

Chris, itu Skype tu memang boleh berfungsi video chatting, chatting biasa dan beberapa lagi fungsi dia... fully functioning. Sya sudah test... cuma kalau mo buat internet calling pigi telefon rumah ataupun handset.. kena beli credit dialah... tapi itu bukan fungsi yang kritikal sangat kan? yang penting kita boleh live video chatting...
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Uchris on Mon Nov 10 2008, 03:12

Ops! Smile Saya ingat ni software untuk recoding music tadi. Laughing Laughing ba bagus juga tu kalau boleh live video chatting secara free. Macam kita ni sakag di Gundalou, jarang bersemuka, bagus kalau pasang ni barang. Saya punya computer belum pasang kamera ba.

Kau sudah test ka Melney?
avatar
Uchris

Number of posts : 55
Age : 53
Registration date : 2007-02-25

View user profile http://www.geocities.com/ckating/

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  badadang on Mon Nov 10 2008, 05:28

Sia baru download ni ari tu Software.. blm cuba lagi..
avatar
badadang

Number of posts : 10
Registration date : 2007-04-01

View user profile http://www.geocities.com/ckating

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Mon Nov 10 2008, 20:23

Uchris wrote:Ops! Smile Saya ingat ni software untuk recoding music tadi. Laughing Laughing ba bagus juga tu kalau boleh live video chatting secara free. Macam kita ni sakag di Gundalou, jarang bersemuka, bagus kalau pasang ni barang. Saya punya computer belum pasang kamera ba.

Kau sudah test ka Melney?

Saya sudah test dan pakai dan... boleh berfungsi. Yang penting pc@laptop kit tu ada webcam dan mic. Kalau tiada yang built in... boleh pasang yang external punya. Kalau talian streamix... yang laju sikitlah... lagi lancar.
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Uchris on Tue Nov 11 2008, 00:35

Idea Ba.. saya pun mo pasang webcam la ni. pi cari dulu sana karamunsing.
avatar
Uchris

Number of posts : 55
Age : 53
Registration date : 2007-02-25

View user profile http://www.geocities.com/ckating/

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Tue Nov 11 2008, 03:49

Uchris wrote:Idea Ba.. saya pun mo pasang webcam la ni. pi cari dulu sana karamunsing.

Bah... bila lagi mo cuba kan... kalau berjaya, kita pakat-pakat dengan yang lain... boleh juga berhubung walaupun bejauhan... rabbit

Di bawah reply yang kita post ni ada lambang / buton skype... kalau kita sudah daftar sebagai pengguna skype....Rolling Eyes
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Uchris on Tue Nov 11 2008, 05:03

Saya sudah download tu software skype. Nanti sudah beli webcam, baru install dirumah.

O yah.. mo tanya. Kalau ko buat voice recording, ko guna tu Computer Headset with Microphone ka?
avatar
Uchris

Number of posts : 55
Age : 53
Registration date : 2007-02-25

View user profile http://www.geocities.com/ckating/

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Uchris on Tue Nov 11 2008, 05:13

Balik sama skype....

Ko perna guna ka tu future dia yang Share applications & documents dan Send files to others. ? Macam mana dia punya security, pakai password ka?
avatar
Uchris

Number of posts : 55
Age : 53
Registration date : 2007-02-25

View user profile http://www.geocities.com/ckating/

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Tue Nov 11 2008, 20:48

Uchris wrote:Saya sudah download tu software skype. Nanti sudah beli webcam, baru install dirumah.

O yah.. mo tanya. Kalau ko buat voice recording, ko guna tu Computer Headset with Microphone ka?

Uchris... kalau mo voice recording, sya suggest pakai mic yang bukan sama-sama headset tu... kualiti recording dia lebih bagus. Tiada gangguan hissing, dan background music yang keluar dari earphone.

tapi kalau mo pakai juga... background music tu kena minimumkan. Lpas tu kena buat wave cleaning pulalah. Kalau kita sudah buat mixing nanti... tidak dengar juga sangat hissing dia tu. Objektif dia ialah... minimumkan gangguan bunyi yang tidak sepatutnya ada.
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Tue Nov 11 2008, 21:08

Uchris wrote:Balik sama skype....

Ko perna guna ka tu future dia yang Share applications & documents dan Send files to others. ? Macam mana dia punya security, pakai password ka?

aplikasi ini selamat setakat yang saya sudah cuba dengan kawan-kawan di sini... tidak perlu pakai password tu.... kasi right klik saja "skype name" yang ada dalam senarai skype contacts yang kita mau... pas tu klik Send File....

untuk akses file yang orang kirim kita, klik skype contect name orang yang berkenaan dan kita akan nampak file yang dia kirim.... di sana ada fungsi "save as" dan kita save lah file tu di mana-mana.
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Uchris on Tue Nov 11 2008, 22:17

melney wrote:
Uchris wrote:Saya sudah download tu software skype. Nanti sudah beli webcam, baru install dirumah.

O yah.. mo tanya. Kalau ko buat voice recording, ko guna tu Computer Headset with Microphone ka?

Uchris... kalau mo voice recording, sya suggest pakai mic yang bukan sama-sama headset tu... kualiti recording dia lebih bagus. Tiada gangguan hissing, dan background music yang keluar dari earphone.

tapi kalau mo pakai juga... background music tu kena minimumkan. Lpas tu kena buat wave cleaning pulalah. Kalau kita sudah buat mixing nanti... tidak dengar juga sangat hissing dia tu. Objektif dia ialah... minimumkan gangguan bunyi yang tidak sepatutnya ada.

Alala... kalau gini, kena kasi jauh la saya punya PC ni. PC saya kuat bunyi Fan dia coz saya ada tambah satu untuk cooling system.

Itu mic, ko guna mic computer punya ka mic biasa punya?

Semalam saya sudah cuba record guna stereo mix dan low volume tapi tapi masih sama juga. Tadi saya record pakai Audacity 1.3.3 guna Wave Out Mix, sound ok pula tapi Mono la. Kalau Record dari Mono, ada cara lain mau kasi convert dia pigi stereo ka.
avatar
Uchris

Number of posts : 55
Age : 53
Registration date : 2007-02-25

View user profile http://www.geocities.com/ckating/

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Uchris on Tue Nov 11 2008, 22:45

melney wrote:
Uchris wrote:Balik sama skype....

Ko perna guna ka tu future dia yang Share applications & documents dan Send files to others. ? Macam mana dia punya security, pakai password ka?

aplikasi ini selamat setakat yang saya sudah cuba dengan kawan-kawan di sini... tidak perlu pakai password tu.... kasi right klik saja "skype name" yang ada dalam senarai skype contacts yang kita mau... pas tu klik Send File....

untuk akses file yang orang kirim kita, klik skype contect name orang yang berkenaan dan kita akan nampak file yang dia kirim.... di sana ada fungsi "save as" dan kita save lah file tu di mana-mana.

Laughing Laughing Kalau begitu, ok juga tu. Macam Email saja. Saya ingat orang boleh access terus pigi PC. Kalau boleh access terus pigi PC kita, bahaya wo..
avatar
Uchris

Number of posts : 55
Age : 53
Registration date : 2007-02-25

View user profile http://www.geocities.com/ckating/

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Wed Nov 12 2008, 02:11

Uchris wrote:

Alala... kalau gini, kena kasi jauh la saya punya PC ni. PC saya kuat bunyi Fan dia coz saya ada tambah satu untuk cooling system.

Itu mic, ko guna mic computer punya ka mic biasa punya?

Semalam saya sudah cuba record guna stereo mix dan low volume tapi tapi masih sama juga. Tadi saya record pakai Audacity 1.3.3 guna Wave Out Mix, sound ok pula tapi Mono la. Kalau Record dari Mono, ada cara lain mau kasi convert dia pigi stereo ka.

Kita kena set dulu di bahagian Edit >Preference>Audio I/O...
Kita set channel dia sebagai 2(Stereo).
Sepatutnya kalau kita rakam guna apa-apa jenis mic pun atau apa-apa mono device pun...dia tetap akan jadi stereo AKA "Left+Right".... kecuali kita set dia sedia sebagai 1(Mono)
*kalau kemudian kita mau ubah dia pigi mono.... select / wave yang kita sudah rakam... pas tu klik Tracks>Stereo Tracks to Mono... dia akan convert pigi mono.

Oh ya... biasanya untuk vokal, kita memang set dia sebagai mono sahaja... supaya bunyi dia sharp dan menyeluruh... sama kes dia bila kita rakam Bass...
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Uchris on Thu Nov 13 2008, 05:09

O ya ka? Ba nanti saya cuba set dulu. Semalam saya ada cuba lagi tapi tidak berjaya. TQ sama infor ni kio.
avatar
Uchris

Number of posts : 55
Age : 53
Registration date : 2007-02-25

View user profile http://www.geocities.com/ckating/

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  melney on Thu Nov 13 2008, 23:39

ok... good luck ! kalau ada permasalahan lagi tanya saja. Nanti cuba selesaikan macamanapun...Wink
avatar
melney

Number of posts : 20
Age : 44
Registration date : 2007-07-04

View user profile http://www.malaikatsesat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tentang Audacity 1.3.3-beta (Unicode)

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum